Monika C.

 Pomysł na ten dżem wpadł mi do głowy przypadkiem będąc w ferworze robienia zimowych przetworów.


W tym roku zapałałam szczególną miłością do dżemów, konfitur, powideł.  Idealne dla tych, którzy chcą zachować troszkę lata na chłodne dni...


pycha


SKŁADNIKI:  (na 5-6 małych słoiczków)


- 1 kg nektarynek (po obraniu i od pestkowaniu)


- pół cytryny


- 35 dag cukru (zależy jak słodki chcecie)


- 2-3 goździki lub łyżeczka cynamonu


- 1 żel fix (2w1 lub 3w1) różnią się tylko ilością cukru:)


 


1. Nektarynki obrać, wyciągnąć pestki i pokroić w drobną kostkę.


2. Przełożyć je do garnka i na małym ogniu dusić aż kawałki nektarynek zmiękną i się trochę rozgotują. Wcisnąć sok z cytryny- spowoduje że owoce nie ściemnieją, zachowają piękny kolor i doda smaku.W zależności od tego jaką chcemy konsystencję. Dodajemy cynamon lub pokrojone goździki.


3. Wsypujemy fixa,mieszamy, po ok.2-3 min dosypujemy cukier. Gotujemy 3 min i mieszamy do zaniku piany. Producenci zalecają zdjąć z ognia ale ja zostawiam na malutkim palniku żeby podczas nakładania do słoików miały ciągle wysoką temperaturę. Gotowe słoiki odstawiamy do góry dnem na 15 min. ( czasem nawet godzinę je tak trzymam żeby mieć pewność że zakrętki dobrze ,,chwyciły":)


pycha