Monika C.

Jeśli ktoś jeszcze jej nie robił- gorąco polecam. Naprawdę warto.


Sezon na śliwki się już skończył ale u mnie zostało jeszcze trochę w zamrażarce.


Wspaniała co ciast, rogalików, naleśników, chleba i ... sama też ;)


 pycha


Składniki: ok 3-4 kg śliwki, 150 g kakao, 1,2kg cukru, cukier waniliowy do smaku, 1,5 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania: Śliwki drylujemy, zasypujemy cukrem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. (jeśli ktoś nie ma czasu to może podlać śliwki szklanką wody i nastawić na gaz). Przez ten czas śliwki z cukrem puszczą sok i możemy je gotować. Nastawiamy na malutki ogień i co jakiś czas mieszamy. I tak ok 3-4 h. Woda musi wyparować, a masa śliwkowa zgęstnieć. Im dłużej będziemy dusić tym gęstszą nutellę będziemy mieć. Odstawiamy, gdy lekko ostygnie blenderem miksuje całość, tak żeby resztki łupinek się rozdrobniły. (Jeśli komuś nie przeszkadzają może tą czynność opuścić.) Dodajemy kakao, cukier waniliowy, cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania, mieszamy, gorącą przelewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok godzinę.


pycha