Unknown

 


Mąż zdobył piękne grzyby więc trzeba było je wykorzystać.


Gulasz jest aromatyczny, wspaniale pachnie i smakuje.


 


z grzybkami


***


Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 4 prawdziwki, borowiki ( lub takie jakie mamy :), 2 średnie cebule, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 4 plastry słoniny, 3 liście laurowe, pieprz, sól, czosnek suszony, 


Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy w grubszą kostkę, posypujemy pieprzem, czosnkiem suszonym i przyprawą do wieprzowiny. Odstawiamy do miski i wkładamy na pół godziny do lodówki. Kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę również. Topimy ją na patelni i dodajemy cebulę. Jak się zarumieni dodajemy mięso z lodówki. Dusimy na niewielkim ogniu, gdy odparuje  tłuszcz dolewamy jeszcze wino i dusimy nadal. Dodajemy 3 listki laurowe, łyżeczkę papryki słodkiej. Między czasie grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do gulaszu. Dopiero teraz solimy całość wedle smaku (przez to mięso będzie kruche). Sos możemy zabielić.


Robię to rozcierając 3 łyżeczki śmietany z 3 łyżeczkami mąki pszennej i łyżką wody. Ma przypominać gęstą śmietanę. Dobrze rozcieramy żeby nie było grudek, dolewamy 2 łyżeczki sosu żeby zahartować i wlewamy całość do gulaszu. Wspaniale komponuje się z kaszą gryczaną prażoną. Chyba że ktoś nie lubi;)


 


***


z grzybkami

Unknown

Uwielbiam ryż, na słodko, na słono, na ostro...


A tak lubię najbardziej:)


 


ryż na słodko


***


Składniki: (na 2 osoby) 1 woreczek ryżu parboiled, 3 średnie jabłka, 1 duża nektarynka, 1,5 szklanki mleka, pół szklanki białego wina wytrawnego, 5-6 suszonych daktyli, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka miodu, cynamon (ile lubimy)


Wykonanie: Jabłka i nektarynkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż wyciągnąć z woreczka, opłukać. Do startych owoców dodać ryż, sok z cytryny, wino i dusić na małym ogniu aż wyparuje cały sok i wino. Często mieszamy. Gdy odparuje dolewamy mleko, daktyle i pozostałe składniki. Gdy ryż zmięknie odstawiamy z ognia. Gdyby ryż był zbyt suchy a nie był miękki możemy dodać trochę więcej mleka. Podajemy na ciepło.


***


ryż na słodko