Monika C.

Znalazłam ten przepis w gazecie i bardzo mnie nosiło żeby wreszcie go wypróbować.


Pyszne na popołudniową słodką zachciankę :)


pytisie


***


Składniki: 1/2 l wody, 25 dag masła, 50 dag mąki, 8 jaj, 1/2 l śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego


Wykonanie: Zagotuj wodę w garnku i dodaj sklarowane masło, wsyp mąkę i mieszaj na ogniu ok 5 min. Gdy zacznie odstawać od garnka, odstaw do ostudzenia.
Do lekko ciepłego ciasta, cały czas mieszając, wbijaj po jednym jajku. Ciasto powinno mieć ciągnącą konsystencję. Blachę wysmaruj masłem i wyciskaj szprycą obwarzanki lub formuj okrągłe bułeczki. Piec w temp 200 stopni 20 minut. Po przestudzeniu rozetnij ptysie na pół.


Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Napełnij ptysie i posyp cukrem pudrem. Przepis na ok 15 szt.


***


ptysiaczki


ptysie