Monika C.

Oto moje ukochane bułeczki:) Uwielbiam je zarówno same, jak i z nadzieniem.


pampuchy


***


Składniki: 10 dag drożdży, 1 kg mąki pszennej, 4 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka masła, 3 żółtka, 0,5 l mleka,


Wykonanie: Drożdże mieszamy z pół szkl letniego mleka wraz z łyżką cukru. W dużej misce podgrzewamy lekko mleko, dodajemy cukier, sól oraz masło. Gdy przestygnie dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i odchodzić od ręki i od dna. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywając kawałeczki ciasta formujemy kulki i nadziewamy marmoladą. Wyrobione bułeczki kładziemy na stolnicy i przykrywamy ściereczką na pół godz. Pampuchy kładziemy do parowania na ok 8 min. Garnek napełniamy do połowy wodą, przykrywamy wierzch ściereczką lub pieluszką tetrową i mocno związujemy. Kładziemy na nich bułeczki i przykrywamy miską żeby para do nich lepiej doszła.



***


pampuchy


pampuchy