Monika C.
Duet idealny, czyli połączenie piernika z serem. Coś dobrego na zbliżające się małymi kroczkami święta. Przepis znalazłam na stronie www.winiary.pl W oryginalnym przepisie jest w masie serowej 1/2 szkl cukru pudru, dałam więcej bo to zdecydowanie za mało:)

świątecznie

***

Składniki: 
Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej, 1,5 szkl cukru kryształu, 1 szkl mleka, 1/2 szkl oleju, słoik dżemu śliwkowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka, 2-3 łyżki kakao, 1- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa: 0,5 kg sera mielonego, 3/4 szkl cukru pudru, 125 g stopionego masła, 4 jajka, 2 łyżki budyniu waniliowego

Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie zmiksować, wyłożyć na blaszkę.

Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, proszek budyniowy i masło. Białka jajek ubić na pianę, delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 60 min. Polać polewą lub lukrem.

***

świątecznie



świątecznie


Etykiety: 11 komentarze | edit post