Monika C.

Po długiej przerwie spowodowanej brakiem aparatu wracam do żywych:)


Dłużył mi się ten czas, ale cóż zrobić. Święta minęły. Było aż 7 ciast, ale większość z nich jest na blogu więc nie chciałam powtarzać tych samych przepisów. Wychodzimy z mamą z założenia że na święta najlepsze sprawdzone ciasta. Dziś pyszne roladki z ziemniaków. Idealne do obiadu w nieco innej odsłonie.


pyszny sposób na ziemniaki w innej odsłonie


***


Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 płata wafla ( 1 opakowanie), Winiary Papirus- zioła prowansalskie, 1 jajko, mąka, łyżka masła, sól,


Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy z pół łyżeczki soli. Odcedzamy i ubijamy na gładką masę z pełną łyżką masła. Nakładamy na każdy cały wafel gorące (ważne!) ziemniaki. Warstwa powinna mieć ok 1 cm. Zostawiamy na pół minuty aż wafel lekko zmięknie pod wpływem gorących ziemniaków i delikatnie zwijamy w roladę. Rolady zostawiamy do ostygnięcia a potem owijamy w papier śniadaniowy i wkładamy do lodówki na min godzinę. Gdy rolady stwardnieją kroimy je na 1- 1,5 cm paski i obtaczamy w roztrzepanym jajku. Kładziemy po 3 sztuki na papirus i smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron. Podajemy gorące. Wspaniałe do pieczeni oraz każdego rodzaju mięs. Zioła prowansalskie w papirusie wspaniale współgrają z drobiem. Roladki mogą też służyć jako przystawka.


***


 


pyszny sposób na ziemniaki w innej odsłonie


pyszny sposób na ziemniaki w innej odsłonie


pyszny sposób na ziemniaki w innej odsłonie