Monika C.

Chrupiące i złociste placki ziemniaczane to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Choć oczywiście możemy je zjeść polane gulaszem. Pewnie każdy z nas ma swoje ulubione dodatki. Polecam przelanie surowych, startych ziemniaków  gorącym mlekiem:)


placek ziemniczany z marchewką


***


Składniki:(porcja dla ok 4-5 osób) 8-10 ziemniaków, 2-3 jajka, 3-4 łyżki mąki pszennej, 1 średnia marchew, 1 cebula, natka pietruszki, 0,5 l mleka, sól, pieprz, olej do smażenia


Wykonanie: Ziemniaki, marchew obieramy, myjemy trzemy na dużych oczkach. Możemy trzeć pół na pół z mniejszymi oczkami. Gotujemy mleko. W tym czasie kropimy cebulę na kostkę. Startą masę przekładamy na duży durszlak. Przelewamy ją gorącym mlekiem. Dzięki temu placki nam nie ściemnieją po usmażeniu i surowa masa również. Odcedzamy. Dajemy do miski. Dodajemy cebulę, jajka, mąkę, przyprawy. Na koniec posiekaną natkę pietruszki. Ważne smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy chcemy wersję bardziej warzywną możemy również dodać drobno posiekanego pora.


***