Monika C.

 Propozycja sławnego kotleta pod ,,chmurką". Dobry dla tych co lubią trochę odmiany w tradycyjnym obiedzie:)


schab pod chmurką


***


Składniki: ( na ok 2 porcje) 2 płaty rozbitego fileta drobiowego lub schabu bez kości, 2 plasterki sera żółtego, 2 duże plastry szynki drobiowej, pół czerwonej papryki, 1 średnia cebula, 1 jajko, bułka, mąka, natka pietruszki, olej, łyżka masła, sól, pieprz, dowolna przyprawa do mięsa,


Wykonanie:  Mięso myjemy, lekko rozbijamy, przyprawiamy i panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Cebulę i paprykę obieramy, kroimy w większą kostkę i smażymy na małym ogniu z łyżką masła. Gdy lekko zmiękną -wyłączyć. Kotleta smażymy z na rozgrzanej patelni, gdy go przewrócimy nakładamy farsz cebulowo paprykowy, przykrywamy plastrem szynki i plastrem sera. Posypujemy natką pietruszki. Smażymy na małym ogniu i przykrywamy patelnię pokrywką. Podajemy z czym lubimy:)


***


schab pod chmurką