Monika C.

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to dziś jest w nieco innej odsłonie:) Z wilgotnymi renetami, miękką pianką i chrupiącą kruszonką:)


jabłkowiec z pianką


***


SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 4-5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany


Jabłka: 1,5 kg jabłek (najlepiej szare renety), cynamon


Masa bezowa: 4-5 białek, 3/4 szkl cukru kryształu, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia


Kruszonka: 20 dag mąki, 10 dag masła, 10 dag cukru.


WYKONANIE:


Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, kilka sztuk szatkujemy na większe kawałki. Przesmażamy w garnku aż sok w miarę odparuje, jeśli jabłka są mało słodkie możemy dodać łyżkę lub dwie cukru. Pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy walec i jego 3/4 rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy jabłka, posypujemy je cynamonem. Wałkujemy pozostałą część ciasta i przykrywamy nią jabłka. Posypujemy ciasto kakao. Ubijamy białka z masy bezowej, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy. Wylewamy na ciasto z kakaem i posypujemy delikatnie i obficie kruszonką. Całość pieczemy ok godzinę do tzw suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Wykonanie kruszonki: Do miski przesiać mąkę i wsypa cukier. Dodać roztopione, gorące masło. Zagnieść wszystko razem, gdy będzie miała konsystencję grudek posypać nimi wierzch ciasta.

Etykiety: 7 komentarze | edit post