Monika C.

 Wiosna już w pełni zagościła na zewnątrz i w naszych kuchniach. U mnie gościem specjalnym stał się dziś rabarbar:) Uwielbiam to warzywo, nawet go zasadziłam w ogródku. Nigdy nie miałam szczęścia do dobrego ciasta ucieranego, zawsze wchodziło coś nie tak, aż do dziś.


Jest puszyste, z chrupiącą skórką. Niebo w gębie:)


puszyste ucierane ciasto z rabarbarem 


Składniki: (na formę 24x24) 6 jajek, 1 kostka margaryny, 3 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl cukru kryształu, 2 łyżeczki proszku do  pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego,


Owoce: użyłam 3 łodygi rabarbaru


Wykonanie: Jajka i margaryna powinny być w temp pokojowej. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia. Tłuszcz utrzeć na gładką masę, dodać cukier i ucierać dość długo na gładką masę. Stopniowo dodawać żółtka. Nadal ucierać, żeby masa była gładka i jednolita. Mąkę i proszek przesiać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Ubić osobno białka i wymieszać razem. Wylać na formę i piec ok 60 min w temp 180 stopni. Piekłam w elektrycznym ok 50 min funkcja góra- dół, a na ostatnie 10 min sam dół. Przed zjedzeniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.


puszyste ucierane ciasto z rabarbarem


Czas na piknik z home&you - półmetek!

Etykiety: 12 komentarze | edit post