Unknown

logoKochani to już dziś:) !


Światowy Dzień Pieczenia :) Na oficjalnej stronie WBD zamieszczono aż 100 przepisów z całego świata, w różnych kategoriach trudności aby zainspirowały nas dziś do odważnego pieczenia. Upieczmy coś nowego. Nie bójmy się podjąć wyzwania :założyć fartuchów, ubrudzić kuchnię i poświęcić naszym wypiekom odrobiny czasu. Nasi bliscy na pewno to docenią :)


tort okazjonalny   


 


      Jak już wspominałam w przed ostatnim WPISIE , mój przepis na Tort śmietankowo- brzoskwiniowy znajduje się na 35 poziomie, więc nie jest trudny do wykonania:) Zrobienie biszkoptu nie zajmie nam więcej niż 25 min. A masy też nie są pracochłonne. Jedynie masa brzoskwiniowa wymaga ok 2 h żeby stężała. Wbrew pozorom mi najwięcej zamieszania sprawiła dekoracja tortu. W głowie milion pomysłów, na stole migdały, kokos, kakao, masa śmietankowa, rozkruszone bezy, pisaki cukrowe do dekoracji... W końcu stanęło na kokosie, bezach i resztce masy brzoskwiniowej. A jaki bałagan po tym został:) No ale wyzwanie to wyzwanie:) Miał to być wypiek do którego mieliśmy użyć Kasię do pieczenia. W składzie przepisów zamieszczonych na World Baking Day znajduje się kostka do pieczenia.


Od kilku dni sama wertuję przepisy i zdecydowałam się dziś zrobić Sernik wiśniowo bananowy którego autorką jest Virginia Horstmann - blogerka kulinarna z Niemiec. Wiśnie jedynie zastąpię truskawkami. A Wy podejmiecie dziś wyzwanie? :) Nawet jeśli zapomnieliście o tym dniu to jeszcze połowa dnia została do wykorzystania:)


bake brave



Etykiety: 6 komentarze | edit post