Monika C.

Mój pierwszy wyrób z ciasta półfrancuskiego zakończył się sukcesem:) Rozpływające się w ustach ciasto i delikatna masa. Czym się różni ciasto francuskie od półfrancuskiego? Tym że po upieczeniu ma smak ciasta drożdżowego ale i tak się charakterystycznie rozwarstwia jak francuskie. Przepis nie jest skomplikowany, ani bardzo pracochłonny więc każdy sobie  z nim poradzi:)


półprancuskie drożdżówki z czekoladą


 Czas na piknik z home&you - półmetek!


 Składniki: CIASTO:


  -3 szkl mąki pszennej


- pół kostki masła,


- 2 żółtka, (użyłam wiejskich


- 20 dag twarogu                   zmielonego**


  - szczypta soli


  Masa budyniowa: 3 żółtka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 szkl mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej


   *** dodatkowo pół tabliczki czekolady mlecznej


   Wykonanie:  Mąkę przesiewamy na     stolnicę. Zimne masło siekamy nożem na coraz to mniejsze kawałki z mąką. Następnie dodajemy żółtka, ser i sól.Jak najdłużej wyrabiamy ciasto nożem ( jest to ważne, żeby ciasto nie ogrzało się od temp dłoni). Tworzymy kulę. Posypujemy ją mąką, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na ok 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy na pół centymetra grubości. Wycinamy dowolne dla nas kształty. Rozwałkowałam ciasto na kwadrat, wysmarowałam budyniem, posypałam pokrojoną czekoladą i zwinęłam brzegi ciasta do środka. Kroiłam 10 cm kwadraty. Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wykładamy na natłuszczoną blachę na ok 25 min na 220 stopni aż wierzch i spód się zarumienią. Ważne aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika bo wyjdzie nam ,,zakalec na palec". :)


**Twaróg w cieście możemy zastąpić śmietaną ale wtedy musimy ciasto odstawić do schłodzenia na 12 h.


Wykonanie Masa budyniowa: Roztrzepać żółtka z cukrem i c.waniliowym, wlać mleko dodać do tego mąkę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać przygotowany budyń. Mieszać tak długo aż powstanie gęsty krem. Uważać żeby się nie przypalił. Odstawić przykryty talerzykiem lub ściereczką do ostygnięcia, żeby nie powstał kożuch. Co jakiś czas pomieszać.


Oczywiście to z czym zrobimy bułeczki zależy tylko od nas samych:) polecam z rozprażonymi jabłkami albo z dżemem brzoskwiniowym lub jagodowym.


półpółprancuskie drożdżówki z czekoladą


 


półfrancuskie drożdżówki z czekoladą


 

Etykiety: 4 komentarze | edit post