Monika C.

 Tradycyjny rosół nie musi być nudny dlatego często robię lane ciasto. Jego wykonanie zajmuje tyle co ugotowanie makaronu:)lane ciasto na rosole


lane ciasto na rosole pomidorowe 


******


Składniki: ( na ok 5 osób) Rosół: 1 porcja rosołowa lub 1 udko z kurczaka, 30 dag mięsa wołowego, 1 marchew, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 cebula, 2 gałązki lubczyku, 4 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, przyprawa Maggi,


               Lane ciasto: 1 jajko, 2 żółtka, ok 3/4 szkl mąki pszennej, pół łyżeczki Maggi


 Wykonanie: Mięso dobrze opłukać, zalać zimną wodą i nastawić na mały ogień. ( średni garnek) Zebrać powstałą na powierzchni wody szumowinę. Obrać jarzyny, pokroić na ćwiartki dodać do wywaru mięsnego. Cebulę obrać i opalić na palniku, dodać do rosołu. Dodać gałązki lubczyku i natki, liść laurowy i ziele ang. Gotować wywar na małym ogniu ok 1,5 - 2 h. Przyprawić solą, pieprzem i Maggą. Z gotowego rosołu wyciągnąć wszystkie składniki łyżką ( nie polecam przelewania przez sito). Przygotowujemy lane ciasto: jajka i żółtka wbijamy do garnuszka i zasypujemy mąką, trzepaczką mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja gęstej śmietany. Podana ilość mąki jest orientacyjna ponieważ zawsze dodaję mąkę ,, na oko". Mieszamy tak długo aż nie zostanie ani jedna grudka. Dodajemy Maggi. Rosół nastawiamy na palnik i czekamy aż lekko zabulgocze, w miejsce bulgotania rosołu delikatnym strumieniem wlewamy nasze ciasto. Ciasta zrobi się nam dość dużo dlatego dobrze jest łyżką odsuwać sobie delikatnie powstałe nitki żeby robić miejsce kolejnym. I tak do wyczerpania ciasta. Pozostawiamy na ogniu jeszcze 2 minutki i gotowe:) Posypujemy pokrojona natka pietruszki.


Jeśli chcemy wersję pomidorową, dodajemy do rosołu 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Podbijamy 1 łyżką śmietany wymieszanej z łyżką mąki i 5 łyżkami zimnej wody.


 lane ciasto na rosole

Etykiety: 5 komentarze | edit post