Monika C.

Na krótkim wstępie bardzo się za Wami stęskniłam przez te 2 tygodnie:) Siostra wyjechała ze swoim aparatem na wakacje więc musiałam poczekać aż wrócą. W tym czasie nie próżnowałam i robiłam soki z czarnej porzeczki, dżem wiśniowy, wiśnie w czekoladzie... Lato w pełni a tu nic tylko przetwory na zimę, no ale trzeba coś mieć;)


Dziś mam dla Was placuszki z kaszy gryczanej i cukinii. Mają bardzo fajny smak i świetnie nadają się zarówno do mięsa jak i do zwykłego jogurtowego sosu. Kaszy prawie w nich nie czuć :) Nie jestem ogromną fanką kaszy ale ostatnie eksperymenty z nimi w roli głównej mi bardzo smakują :) Jakiś czas temu robiłam kotlety z kaszy jęczmiennej i też były bardzo smaczne :)


placki z kaszy gryczanej i cukinii


***


Składniki: (dla 4-5 osób) 2 woreczki kaszy gryczanej, 1 mała cukinia ok 25-30 dag, 3 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, olej do smażenia


Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wysypać z woreczków do miski i zostawić do ostygnięcia. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i posolić. Odstawić na ok 15 min i dobrze odcisnąć z niej nadmiar wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać na rozgrzany tłuszcz i na średnim ogniu smażyć z dwóch stron.


Sos jogurtowo- koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, 2 pełne łyżki posiekanego koperku, szczypta wegety, (jeśli chcemy bardziej charakterny polecam 1 ząbek świeżego rozgniecionego czosnku)


Wszystkie składniki sosu łączymy w miseczce i dobrze mieszamy.


placki z kaszy gryczanej i cukinii


placki z kaszy gryczanej i cukinii