Monika C.
 Jesienna zapiekanka z makaronu, jabłek, gruszek i marchwi. Pyszna na słodki obiad. Bardzo często ją robię dla synka:)
Dobra dla owocowych niejadków:)
 ***
Składniki: 1 kg jabłek, 4 średnie gruszki, 400 g makaronu łazanki, 2 marchwie, cynamon, cukier, 3 łyżki masła, łyżka brązowego cukru, kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:  Makaron ugotować al dente. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku- skropić jabłka sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich ciemnieniu. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, rozcieramy po ściankach. Kładziemy pierwszą warstwę- pół makaronu. Przykrywamy go połową jabłek. Posypujemy cynamonem i cukrem. Trzemy marchew na małych oczkach- kładziemy na jabłkach. I znów makaron-jabłka. Na wierzch układamy plasterki wydrążonych i umytych gruszek. Na wierzch kładziemy pozostałe masło. Zapiekamy w piekarniku ok 45 min na 180 stopni.