Monika C.
Gdy zostaje mi dużo mięsa z rosołu to zazwyczaj wykorzystuję je na następny dzień. Wtedy robię z nim łazanki lub takie krokiety:) Proste ale bardzo smaczne. Świetnie nadają się też do czerwonego barszczu.
Składniki: (na ok 20 krokiecików) 
  •  0,5 kg zmielonego mięsa ( może być mieszane -drobiowego, wołowego), 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 20 dag pieczarek, 
  • sól, pieprz
- ok 12- 14 lekko słonych naleśników
- 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto z tłuszczem. Dodajemy zmielone w maszynce mięso i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy dość drobno skrojone pieczarki, tak żeby odparowała z nich woda. Dodajemy je do mięsa i dobrze mieszamy. Naleśniki układamy tak żeby zachodziły na siebie. Kładziemy farsz wzdłuż naleśników i całość zwijamy. Kroimy na 10 cm części. Każdy z nich panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.