Monika C.
Mój pierwszy blok czekoladowy uważam za udany:) Mocno czekoladowy z bakaliami i kandyzowanymi owocami rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z miesięcznika Smaki Życia, lecz został przeze mnie nieco zmieniony.
 Składniki:
  • 1/2 szkl wody
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  •  2 łyżki kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • garść rodzynek
  • garść  pokrojonych migdałów/ lub orzechów
  • garść owoców kandyzowanych
Wykonanie:
 Formę wykładamy waflem.* W garnku połączyć wodę, cukier, kakao, masło i pokrojoną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników i zagotowania. Zdjąć z ognia. Powoli wsypywać mleko w proszku i dobrze wymieszać. Dodać pokruszone herbatniki, rodzynki, orzechy i owoce. Herbatniki nie powinny być drobno rozkruszone ponieważ podczas mieszania i tak się nieco pokruszą. Gotową masę wykładamy do formy, przykrywamy waflem i odstawiamy na ok 4 h w zimne miejsce żeby masa stężała.
*jeśli nie chcemy wykładać formę waflem to wystarczy ją zastąpić folią spożywczą.


 
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/szybkie-ciasta-edycja-jesienna