Monika C.

Lekko alkoholowe pralinki czekoladowe to doskonały pomysł na każde przyjęcie. Robi się je szybko, zaczynamy dzień przed imprezą, odstawiamy na noc do lodówki (lub na kilka godzin). Potem mieszamy z resztą składników, wyrabiamy kulki, obtaczamy i gotowe:) Jeśli zastąpicie gorzką czekoladę - mleczną, pralinki będą wówczas bardzo słodkie. Moje były w proporcji pół na pół:)

 Składniki:
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 120-140 g czekolady  gorzkiej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wódki lub rumu
  • 3/4 paczki biszkoptów np Petitki/lub ok 100g herbatników
  •  pokrojone orzechy włoskie, migdały, pistacje, cukier puder, suszona żurawina do obtoczenia
 Wykonanie: 
W rondelku  podgrzewamy śmietankę z masłem i cukrem. Nie gotujemy! Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Dolewamy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce lub do lodówki. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć. Kruszymy bardzo drobno biszkopty lub herbatniki. Można włożyć je do woreczka i porządnie rozwałkować:) Proszek wsypujemy do czekoladowej masy i mieszamy. Jeśli masa jest jeszcze zbyt rzadka żeby formować pralinki to dodajemy więcej biszkoptów. Formujemy pralinki wielkości orzecha włoskiego (wyjdzie ich ok 20 szt.) i obtaczamy np w pokrojonych orzechach włoskich, pokrojonych migdałach.