Monika C.
Jeśli nie robiliście jeszcze nigdy zakwasu na barszcz to gorąco Was zachęcam:)
Bez niego barszcz nie będzie prawdziwym barszczem.
A zbliżające się święta na pewno Was do tego zmotywują:)

         Składniki:
  • buraków
  • ząbków czosnku
  • 1 kromka razowego chleba
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chrzanu
  •  2 l przegotowanej letniej wody
 Wykonanie: Przygotować 2 l letniej wody. Buraki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do słoika. Czosnek i chrzan obrać, pokroić na cząstki i wraz z przyprawami dodać do buraków. Na wierzch położyć chleb i zalać wodą. Trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Po ok 6-7 dniach zakwas jest gotowy i przecedzić go przez gazę.


Etykiety: 9 komentarze | edit post