Monika C.
Pyszne kokosanki z delikatnym miodowym ciastem.
Nie są pracochłonne, a będą świetnym dodatkiem na świąteczny stół :)
***
 Składniki: Ciasto:
  •  30 dag mąki
  • 5 dag msła
  • 20 dag cukru 
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa: 
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżki kakao
25-30 dag kokosu
Wykonanie: Miód, masło, cukier wraz z mlekiem roztopić na niewielkim ogniu, pomieszać do wymieszania się razem składników i odstawić do ostygnięcia. Dodać żółtko. Lekko ubić mikserem. Wsypać przesianą mąkę z sodą. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białka i połączyć z ciastem. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny ( moja była o wymiarach 20 x 36) i piec w temp 180 stopni ok 35min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta pokroić je w prostokąty.
Składniki polewy rozgrzać w garnku i chwilkę pogotować na średnim ogniu. 
Prostokąty ciasta moczyć w polewie i szybko wyjmować, obtaczać w kokosie. Radzę nie wysypywać całego kokosu do miseczki, ponieważ brudzi się od polewy. Lepiej sobie co chwilkę dosypywać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.