Monika C.
Miękkie ciasto z wilgotną masą serową. Taka jest właśnie Krówka. 
Ciasto mojego dzieciństwa. Świetnie się nadaje do wykorzystania nadmiaru białek w lodówce:)
 Składniki: (blacha o wym 24x 36cm)
Ciasto:    Biała część: 6-7 białek, 20 dag cukru, 5 dag mąki zwykłej, 10 dag mąki ziemniaczanej, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        Ciemna część: 4 jajka, 2 łyżki kakao, 3/4 szk cukru, 1/2 szkl mąki pszennej, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zimnej przegotowanej wody, 1 łyżeczka proszku do piecz., 
Masa serowa:1 kg sera, 35 dag cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka aromatu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego, 3-4 żółtka, 1/3 szkl mleka, 10 dag masła

Wykonanie:
Ciasto: Biała część: Ubić białka na sztywną masę, dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Masa powinna być dobrze ubita. Wlać sok z cytryny. Wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Kłaść dużymi ,,plackami'' na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając ostępy między nimi.
Robimy ciemną część. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,  dobrze ubijamy. Dodajemy żółtka i miksujemy aż masa zrobi się trochę gęsta. Dodajemy 2 łyżki przegotowanej zimnej wody. Miksujemy. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i z kakao. Wsypujemy, delikatnie mieszamy, wylewamy między białymi kupkami na blaszce. Pieczemy ok 45 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu dzielimy ciasto na 3 równe części.

Masa serowa: Ser zmielić dwa razy. W garnku zmiksować do połączenia się składników : żółtka, mleko, masło i cukier. Zagotować. Stopniowo dodawać cały ser i miksować. Powstałą masę zagotować. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać łyżką i postawić jeszcze na ogniu na ok 5 min. Stale mieszając. 
Gorącą masą przełożyć rozkrojone ciasta i pozostawić ciasto do ostygnięcia.



Etykiety: 11 komentarze | edit post