Monika C.
Jestem ciągle w temacie przetworów dlatego dziś znów coś dobrego do słoika:)
Sos słodko kwaśny to dobra alternatywa dla tych co wyjeżdżają i dla tych co lubią mieć szybki obiad w zapasach. Produkuję go rok w rok, więc jest to przepis sprawdzony w 100%. Oczywiście mięsko świetnie też do niego pasuje ;)

Składniki:
  3 kg dojrzałych pomidorów, 1 papryka czerwona, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasów, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki chili, 3 ząbki czosnku,  2 łyżki musztardy, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka wegety, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 szklanki cukru, 1/2-3/4 szklanki octu, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 
 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami gotować ok godziny. Posolić.

Po zagotowaniu dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pokrojoną paprykę i pozostałe składniki
 (oprócz mąki) i gotować ok pół godz, lub na tyle długo , aby papryka się nie rozgotowała. Mąkę rozrobić w soku z ananasa i dodać do sosu. Wymieszać i zagotować.

Gorący sos wkładać do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Nie trzeba już pasteryzować.