Monika C.
Jeśli macie nadmiar brzoskwiń to warto zrobić z nich domowy dżem, 
Nic tak dobrze nie smakuje na świeży chleb jak domowa konfitura:)
Ciężko to nazwać przepisem ale warto tak wykorzystać każde owoce:)
A dodatek cytryny sprawia, że podczas prażenia owoce nie tracą całkowicie swojego koloru.

 Składniki:
  • 1 kg brzoskwiń (lub nektarynek)
  •  sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 0,5 kg cukru
 Wykonanie:
Brzoskwinie, obieramy i kroimy na kostkę lub na nierówne cząstki. Przekładamy do garnka i prażymy na średnim ogniu. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Często mieszamy. Dusimy aż sok częściowo odparuje. Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy odwrócone ok 15 min.
Dobrym pomysłem jest również dodanie ziarenek prawdziwej wanilii.