Monika C.
Choć nie jestem znawcą grzybów to chętnie je kupuję. Znów skusiłam się na pyszne kurki, których smak tym razem zachowałam w słoiku. Przepis nadaje się do każdego rodzaju grzybów. I jest w 100% sprawdzony.
Przepis zaczerpnęłam ze strony MojeTworyPrzetwory.
Składniki:
Zalewa: 2 szkl wody,  0,5 szkl octu, 0,5 szkl cukru, 1 łyżka soli
Przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, cebula

Wykonanie:
Grzyby myjemy i czyścimy, jeśli są duże kroimy na części.W przypadku kurek nie moczymy ich długo bo cały smak zostanie nam w wodzie. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy ok 4-5 min. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Gotujemy zalewę. Gdy składniki się połączą i zagotują- wyłączamy. Na dno słoika kładziemy plaster świeżej cebuli. Wsypujemy grzyby. Doprawiamy każdy słoik- na słoik 330 ml dajemy 4 ziarnka ziela, 1 większy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i jedną łyżeczkę gorczycy.Zalewamy zalewą {może być gorącą}, zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 min. {garnek napełniamy wodą o temperaturze zbliżonej do temp.zalewy w słoiku}


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/grzyby