Monika C.
Zdrowa zupa, niskokaloryczna i jeszcze taka smaczna:) ! Choć wielu z Was może taka wersja zupy - kremu z buraków odstraszyć to myślę, że na prawdę warto zaryzykować.
Bogata w smaku, gęsta i szybko sycąca. Można podawać ją również z grzankami.

 Składniki:
  • 1,5kg buraków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pół cebuli
  • dwa liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu (nie czuć go potem z zupie, a pozwoli zachować ładny kolor)
  • kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku (z łodygami i liścmi)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  •  sól, pieprz
  • śmietana 12%- do podania
Wykonanie:
 Buraki, marchew, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Pokroić na dość cienkie plastry (buraki na mniejsze cząstki). Przesmażyć przez chwilę z oliwą w garnku. Pozwoli to wydobyć lepszy smak warzyw. Dolać bulion. Doprawić zielem, liściem laurowym, octem i cukrem. Dodać gałązki pietruszki i lubczyku. Gotować ok 1 h pod przykryciem aż buraki będą miękkie. Po tym czasie odstawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pokrojoną natką pietruszki.



Etykiety: 2 komentarze | edit post