Monika C.
Poranki i wieczory zrobiły się już chłodne, więc chętniej jemy coś gorącego. Bigos możecie zrobić bez mięsa bo z samymi warzywami jest równie dobry:)
 
Składniki:
  • 1 mała główka kapusty
  •  1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża marchew
  • 4 średnie pomidory
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • przyprawy: ziele angielskie- ok 6 kuleczek, 3 liście laurowe, kminek mielony - 1 łyżeczka, sól, pieprz, 
  • boczek, kiełbasa (opcjonalnie) 
  • natka pietruszki
Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (tak żeby ją lekko przykryła). Gotujemy. Obieramy cebulę, marchew, papryki. Wszystko kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę - wrzucamy warzywa i podsmażamy wszystko co jakiś czas mieszając. Dodajemy do gotującej się kapusty. Obieramy pomidory i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do kapusty. (Jeśli chcemy bigos z boczkiem lub kiełbasą pokrójcie je w kostkę, lekko podsmażcie na patelni i  dodajcie właśnie teraz:) Całość doprawiamy przyprawami i pozostawiamy do duszenia się na jakąś godzinę.Gdy kapusta będzie miękka podbijamy lekko kapustę. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Możemy to zrobić na 2 sposoby:)

1 sposób:  w garnuszku mieszamy tak żeby nie było grudek: 1 dużą łyżkę śmietany, 1,5 łyżki mąki  i ok. 2 łyżki zimnej wody, ma powstać konsystencja ciasta na naleśniki, więc jeśli będzie zbyt gęste dodajcie jeszcze troszkę wody. Dodajemy do bigosu wlewając cienkim strumieniem i energicznie mieszając.
2 sposób: na suchej patelni rumienimy na średnim ogniu ok 3-4 łyżki mąki - tak żeby lekko zżółkła. Przekładamy do bigosu i mieszamy.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/pora-na-pomidora