Monika C.
Ten przepis miałam od dawna zapisany na blogu, ale dopiero teraz go publikuję.
Delikatny, puszysty ser i piankowy wierzch. Moje połączenie idealne ;)

***
Składniki:
Kruchy spód:
  • 300 g mąki
  • 130 g masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
 Masa serowa:
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego sera
  • 1 duży budyń
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  1/2 szkl oleju lub masła
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru
  •  skórka pomarańczowa
Pianka Rosa:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
Wykonanie:
Spód: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać miękkie masło i dobrze rozdrobnić z mąką. Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Zarobić jednolite ciasto. Białka odstawiamyna później. Wykładam formę ciastem. U mnie była to 24x37 cm.

Masa serowa: W misce utrzeć żółtka z całymi jajkami z cukrem, ucierać tak długo aż nasz ,,kogiel-mogiel" będzie puszysty i dobrze ubity. Dodajemy cały ser i dokładnie miksujemy. Na koniec dokładamy pozostałe składniki budyń, mleko itd. Kandyzowaną skórkę możemy zastąpić rodzynkami. Gotową masę serową wykładamy na surowy kruchy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 min.

Pianka Rosa: Po tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z cukrem. Aż piana będzie ładnie ubita a cukier się rozpuści. Wyciągamy sernik i nakładamy ubitą pianę. Pieczemy jeszcze ok 10- 15 min. Nie suszymy pianki dłużej bo wtedy będziemy mieć coraz mniejsze kropelki rosy.Odstawiamy do ostygnięcia.

Etykiety: 4 komentarze | edit post