Monika C.
Połączenie jabłek z budyniem i kruchym ciastem może się Wam wydawać banalnym połączeniem... ale warto spróbować:) Uwielbiam to ciasto gdy jest jeszcze ciepłe! 
 Składniki (na prostokątną formę 21x36):
 Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl cukru pudru, 4-5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany, (dodatkowo:1,5 łyżki bułki tartej)

Jabłka: 1,5 - 2 kg jabłek, 1 galaretka brzoskwiniowa, 1- 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są mało słodkie), 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo: 1 (47g) opakowanie dużego budyniu waniliowego lub śmietankowego,

Wykonanie:
Ciasto: Masło lub margarynę siekamy z mąką na stolnicy. Dodajemy pozostałe składnik i zarabiamy gładkie, jednolite ciasto, kroimy na pół. Jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą wykładamy formę. Ciasto lekko posypujemy bułką tartą (pozwoli to wsiąknąć nadmiar soku z jabłek,a nie jest wyczuwalne w smaku).
Jabłka: Najlepiej jeśli użyjemy odmiany szara reneta, mogą być też inne. Jabłka obieramy, szatkujemy lub kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i smażymy (bez pokrywki) aż nadmiar soku odparuje,a jabłka się rozprażą. Zestawiamy garnek z ognia i wsypujemy galaretkę (i cukier jeśli to konieczne). Mieszamy żeby się dobrze połączyła z jabłkami i odstawiamy całość do ostygnięcia. Po tym czasie gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu.
Przełożenie ciasta: Na przygotowane kruche ciasto kładziemy jabłka, posypujemy cynamonem i wykładamy gorący budyń. Drugą połowę ciasta wyciągamy z lodówki i trzemy ciasto na tarce równomiernie po całym budyniu (na grubych oczkach). 
Szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez 50-60 min.
Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem lub polewą kakaową.



http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jablko-z-cynamonem-2014