Unknown
Jeśli chcecie zrobić esencjonalny i mocno pomidorowy sos to ten przepis jest dla Was idealny.
Nie wymaga dużych umiejętności, ale właściwych składników:)
Pasuje do makaronów, gołąbków i do czego tylko chcecie. Mogłabym go jeść nawet bez dodatków:)

 ***
Składniki( dla ok 4 osób):
  •  1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 1 pełna łyżka suszonej bazylii lub świeżej lub łyżeczka pesto bazyliowego
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • domowa kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
Wykonanie: 
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, i przekładamy do rondla w którym będzie sos. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) i smażymy chwilę  z dodatkiem tłuszczu (margaryny lub masła). Wlewamy pomidory z puszki i całość mieszamy. Doprawiamy porządnie solą, pieprzem i bazylią. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładki krem. Dolewamy wodę lub bulion (jeśli dolewam wodę to dodaję jeszcze domową kostkę rosołową) oraz przecier pomidorowy. Całość doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu i pozostawiamy tak chwilę, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję odrobinę suszonej bazylii (dodatkowo). 

Sos powinien być lekko gęsty, jeśli chcecie jeszcze gęściejszy to możecie to zrobić na dwa sposoby:

1. W garnuszku mieszamy: Czubatą łyżkę śmietany 18% + 2,5 pełnej łyżki mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody.  Mieszamy aż znikną grudki (konsystencja powinna przypominać śmietanę 12%:). Wlać do gotującego się sosu i intensywnie mieszać.
2. Pół szklanki śmietanki kremówki wymieszać z 1,5 łyżki mąki pszennej, dodać łyżkę zimnej wody. Wymieszać i wlać do gotującego się sosu.
Podbijając sos śmietanką kremówką  będzie on bardziej delikatny w smaku.